Buscador

Ajuntament de Calonge

Portal web municipal

Notícies

Inici

>>

Notícies

Cercador de notícies
11/02/2019

Calonge i Sant Antoni, 10 de febrer de 2019.- El 18 de gener del 2018, just el dia del centenari del naixement del músic i compositor calongí, Ricard Viladesau, van començar tot un seguit d’activitats per recordar la seva figura. Ahir a la nit, amb el concert de cloenda “Tot Viladesau” a l’Auditori de Girona, es va posar punt final a 12 mesos intensos que han ajudat a conèixer millor les qualitats musicals d’un dels compositors i intèrprets més identificats amb Catalunya i la seva cultura popular, qualificat per Pau Casals, com el “Príncep de la Tenora”.

Un Auditori de Girona ple de gom a gom, va recordar ahir a la nit al mestre Viladesau. Les més de 1.200 persones assistents van fer-ho de la millor manera que es pot homenatjar a un compositor, escoltant la seva música. A través de l’espectacle “Tot Viladesau: Sardanes, Havaneres i Boleros”, es va mostrar la versatilitat de tota la música de Ricard Viladesau. El concert va ser un viatge per algunes facetes reconegudes del músic, com ara les sardanes i les havaneres, però també per alguns estils més desconeguts com és el cas dels boleros. 

L’espectacle, de quasi dues hores de duració, va mantenir un ritme lleuger gràcies a diversos moments audiovisuals que van servir com a transició entre els diferents grups participants. En les projeccions, amb música i imatges de Ricard Viladesau, i que comptaven amb la narració del director artístic del concert, Francesc Sánchez Carcassés, es va anar desgranant la vida i obra del “Príncep de la Tenora”, així com la relació que va mantenir amb els diversos estils musicals i músics presents a l’auditori. 

El repertori va engegar amb la interpretació de la formació de cobla gironina, La Principal de La Bisbal, tocant algunes de les sardanes més conegudes de Ricard Viladesau: la primera que va compondre amb només 14 anys, Records de Torre Valentina; Cors Gironins, una composició on varen destacar els solistes de tenora i fiscorn; L’empordanet, dedicada a l’escriptor Josep Pla; Alt Empordà, considerada una de les peces de més qualitat; Llibertat, amb una actuació brillant dels tenoristes Ferran Miàs i Jordi Carreras; i la sardana dedicada als balladors calongins, Esperit calongí. El recorregut musical per la important tasca com a compositor de música popular de Ricard Viladesau, va continuar a través del grup d’havaneres Port bo, qui varen interpretar Mar bonança, Ulls verds i Rosa dels vents. Seguint en l’estil de la música de taverna, el grup Peix fregit va fer-se càrrec de les cançons marineres: Mar, deixa’m un cant, Gavina bonica i Pels camins que té la mar, ambdues últimes amb l’acompanyament del tenora Jordi Molina, un dels primers deixebles que va tenir Viladesau.

Tenint en compte que Calonge és terra de músics, la part final de l’espectacle va comptar amb l’actuació dels músics calongins d’aquest segle XXI, l’Orquestra Di-versiones. Els ídols de les festes majors, vestits amb calces curtes com és costum, però això si, amb camisa negra i corbata de llacet vermella per l’ocasió, van ocupar-se dels boleros de Ricard Viladesau. Di-versiones va fer la seva peculiar versió dels dos ballables més coneguts del mestre, El mar y tú i Enamorado del mar, fent partícip al públic de la transformació d’un bolero romàntic en una versió estripada de festa major. Per interpretar El mar y tú, Di-versiones va comptar amb la col•laboració del que va ser el seu referent en les festes majors de poble, quan ells encara eren ben petits, el vocalista del conjunt Setson, Blas. 

“Tot Viladesau: Sardanes, Havaneres i Boleros”, va esdevenir una jornada històrica que va posar punt final al centenari de Ricard Viladesau amb tot el públic dempeus, entonant la sardana Girona m’enamora, interpretada, conjuntament, per tots els grups i músics allà presents. Un fi de festa, que no podia acabar d’una altra manera, ni en un altre lloc, que amb la sardana que el mestre Viladesau li va dedicar l’any 1989 a Girona i que ha esdevingut  el veritable himne popular de la ciutat.

08/02/2019
Calonge i Sant Antoni, 7 de febrer de 2019.- El Ple del mes de gener de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni va aprovar iniciar els tràmits per canviar la gespa artificial del camp de futbol de Calonge. Si es té en compte que la gespa actual és de l’any 2007 i que, per tant, aquesta presenta certs símptomes de desgast, la renovació de la gespa era un assumpte pendent i prioritari al municipi. Els tràmits de renovació de la gespa comporten una prèvia adjudicació que es durà a terme mitjançant un concurs públic, on totes les empreses interessades podran presentar-s’hi. Un cop feta l’adjudicació, l’empresa adjudicatària del concurs haurà de dur a terme la instal•lació de la gespa en un període de 5 setmanes, així com el manteniment d’aquesta pels 5 anys vinents.

Un cop adjudicada i executada l’obra, amb un preu de sortida de 248.461,15 €, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni pagarà una quota mensual màxima de 3.422,33 € durant 60 mesos. L’empresa contractada pel subministrament i la instal•lació de la gespa al camp de futbol, haurà d’encarregar-se del seu manteniment fins a l’any 2024, complint, per tant, amb la durada del contracte i les 60 mensualitats pactades. S’estima que, un cop adjudicada l’obra, en un període de 5 setmanes es pot executar la renovació de la gespa artificial i es considera que el manteniment que es durà a terme serà, com a mínim, semestralment, és a dir, dues vegades l’any. 

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni treballarà amb el calendari d’acabar, primerament, la construcció de les noves grades i vestuaris del camp de futbol de Sant Antoni. Posterior aquest projecte d’edificació, de 552 metres quadrats i una superfície útil de 444 m2, l’Ajuntament complirà amb el compromís d’iniciar l’actualització i millora de la gespa artificial del camp de futbol de Calonge.
01/02/2019

Calonge i Sant Antoni, 1 de febrer de 2019.- Ahir dijous, el Palau Firal de Calonge i Sant Antoni ha sigut l'escenari de la primera jornada de formació i transferència del projecte MITOMED+. De les tres sessions que se celebraran a Catalunya, les dues restants seran a Barcelona i Tarragona, dijous va tenir lloc la primera amb la participació del cap de l’àrea d’Eficiència Energètica i Medi Ambient de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, Ivan València; el coordinador del projecte MITOMED+ per la Universitat de Girona, Lluís Prats; i la responsable de Coneixement i Estratègia de la Direcció General de Turisme, Verònica Enríquez.

A través la plataforma en línia del projecte MITOMED+, aquestes jornades tenen com a objectiu formar als municipis de costa en un sistema de monitoratge que, mitjançant una base d'indicadors turístics, permetrà avaluar i comparar la sostenibilitat de totes aquelles destinacions turístiques de Catalunya que hi participin. Les sessions, adreçades principalment a tècnics d’organismes locals dels àmbits del Medi Ambient i del Turisme, esdevenen un espai de diàleg i transferència entre els diversos municipis que hi assisteixen. A la jornada acollida per Calonge i Sant Antoni, varen assistir-hi representants del Consell Comarcal del Baix Empordà i dels Ajuntaments de Lloret, Palamós, Begur, Sant Feliu de Guíxols, i L’Escala. 

31/01/2019

“Tot Viladesau: Sardanes, Havaneres i Boleros”, és el nom del concert de cloenda que tindrà lloc, dissabte 9 de febrer, a l’Auditori Palau de Congressos de Girona

La Principal de la Bisbal, Port bo, Peix fregit amb Jordi Molina i l’Orquestra Di-versiones amb Blas, són els grups que participaran del concert d’homenatge definitiu a la figura de Ricard Viladesau

Calonge i Sant Antoni, 31 de gener de 2019.- Després del tancament al municipi natal de Ricard Viladesau, Girona acull un concert d’homenatge únic al músic i compositor calongí per posar punt final a l’any de commemoració del centenari del seu naixement. “Tot Viladesau: Sardanes, Havaneres i Boleros”, és el concert definitiu de cloenda que tindrà lloc el proper dissabte 9 de febrer, a les 20.30 h, a l’Auditori Palau de Congressos de Girona. Com el seu propi nom indica, el concert vol mostrar la versatilitat de tota la música de Ricard Viladesau, sobretot en la seva faceta com a compositor, sempre amb un segell característic i de qualitat. “Tot Viladesau: Sardanes, Havaneres i Boleros”, és un espectacle musical amb imatges, pensat per descobrir algunes de les facetes més desconeguts de Viladesau. Escoltant les interpretacions més conegudes dins del món de la sardana i l’havanera, però, també, descobrint algunes noves perspectives musicals no tan conegudes com són els ballables i els boleros, l’espectacle donarà a conèixer les qualitats d’un músic total.

En aquest viatge musical per l’obra de Ricard Viladesau hi participarà la seva cobla, La Principal de la Bisbal. Durant 20 anys, Viladesau va ser-ne el solista de tenora i és on va demostrar les seves qualitats interpretatives i on va arribar a convertir-se en el gran mite de la sardana. En el món de l’havanera, es comptarà amb dues de les formacions més prestigioses en aquest moment, Peix fregit i Port bo. Del Port bo, que  han cantat sempre cançons de Viladesau, en destaca la seva gran qualitat interpretativa. Han participat en totes les edicions de la Cantada d’havaneres de Calella i a moltes de les més prestigioses de Catalunya, com ara la de Sant Antoni i la del Collet.

Continuant en el món del cant de taverna, destaca la presència del Peix fregit, qui varen tenir una llarga i directa relació amb Viladesau, propiciada per la relació personal i musical del seu capdavanter, Josep Bastons. Aquesta amistat va afavorir que Peix fregit gaudís d’un repertori amb els arranjaments del compositor calongí i estrenés totes les seves havaneres. El grup de Palafrugell, comptarà amb l’acompanyament de Jordi Molina com a tenora, un dels primers i millors  deixebles de Viladesau.

Calonge és terra de músics. I els músics actuals i reconeguts calongins tenen nom propi: Di-versiones. Els ídols de les festes majors no podien faltar en un espectacle dedicat al també músic calongí. L’Orquestra Di-versiones, són en l’actualitat, els autèntics representants dels músics de Calonge. Interpretaran els dos ballables més coneguts de Viladesau, donant-hi una volta i tocant-los en versió d’enguany, 2019. Per un dels dos boleros, Di-versiones comptarà amb la col•laboració de Blas, un dels músics més coneguts a les comarques gironines, cantant melòdic i ex-vocalista del conjunt Setson, una de les formacions que ha participat en més ocasions en la Festa Major de Calonge.

30/01/2019

Calonge i Sant Antoni, 25 de gener de 2019.- La platja de Torre Valentina esdevé la primera platja de Catalunya guardonada amb el segell Green Beach. Calonge i Sant Antoni ha estat una de les 12 destinacions d’arreu d’Europa on s’ha testat l’acció Green Beach, un model basat en el monitoratge de la sostenibilitat en platges i que ha estat desenvolupat per l’Institut de Recerca de Turisme de la Universitat de Girona (INSETUR), dins del marc del projecte europeu Models of Integrated Tourism in the Mediterranean (MITOMED+).

El Green Beach Model, ajuda a les autoritats locals i als operadors de les platges a prendre decisions sobre la gestió de la seva platja amb l’objectiu de millorar aspectes de sostenibilitat en diversos àmbits: ecològic, social, de gestió, i de seguretat. Aquest model ha servit per monitorar l’estat de la sostenibilitat de la platja de Torre Valentina i dissenyar un seguit d’intervencions adreçades a millorar l’eficiència energètica i l’accessibilitat. Les accions dutes a terme a la caseta de socorrisme i a les dependències de “La platja a l’abast de tothom”, han estat la instal·lació de plaques solars, permetent una desconnexió total de la xarxa elèctrica general; un punt de càrrega gratuït de bicicletes elèctriques; i un disseny i col·locació d’una passarel·la de plàstic reciclat per a persones amb dificultats de mobilitat.

El Regidor de Turisme, Platges, Medi Ambient i Eficiència Energètica de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, el Sr. Joan Caner, ha expressat Referent a la implementació del Green Beach a Torre Valentina, el regidor de Turisme, Platges, Medi Ambient i Eficiència Energètica de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, Joan Caner, ha expressat que “és una iniciativa pionera a Catalunya, ja que la platja de Torre Valentina de Calonge i Sant Antoni és actualment l'única platja catalana amb el certificat Green Beach. Un segell que ens reforça com a municipi en els àmbits de l'eficiència energètica, de les energies renovables i de les millores a l'accessibilitat, tot convertint la platja de Torre Valentina en un espai que posa èmfasis en l’accessibilitat universal i la sostenibilitat. Tenint en compte que durant 8 anys hem treballat molt en tots tres aspectes, avui podem dir que recollim el fruit d'aquests últims anys de feina. Juntament amb la col·laboració de la Universitat de Girona, hem engegat aquesta iniciativa per aconseguir certificar la platja de Torre Valentina amb el segell Green Beach, una marca que avala la sostenibilitat i que de ben segur, serà molt important, no només pel municipi i la Costa Brava, sinó per tota Catalunya.”

El Dr. Lluís Prats, investigador principal del projecte MITOMED+ de la Universitat de Girona, ha explicat que l’acció Green Beach “és un projecte que vol posar èmfasis en la sostenibilitat turística en general, i més concretament en les platges. El que pretén aquest segell és donar un plus a aquelles platges com la de Torre Valentina que realment compleixen tot un seguit de requisits sostenibles que la fan anar una mica més enllà del que entenem com a una platja estàndard. Per aquest motiu, avui podem veure en aquesta platja de Calonge i Sant Antoni, tot un seguit d'instal·lacions i novetats sostenibles que atorguen a Torre Valentina un gran valor afegit.”

14/01/2019

Dels set projectes finalistes, inclosos dins dels Pressupostos Participatius 2019, l’asfaltatge dels carrers del municipi n’ha sigut el guanyador amb un 22,27% dels vots i una imminent inversió de 75.000 €. A causa del resultat tan ajustat entre el projecte guanyador i el segon, l’equip de govern també ha decidit tirar endavant, amb una inversió econòmica a part,  les obres d’arranjament de l’avinguda dels Països Catalans. 

Calonge i Sant Antoni, 14 de gener de 2019.- La ciutadania de Calonge i Sant Antoni ha decidit que els 75.000 € del pressupost municipal d’inversions per al 2019 sigui destinat a l’asfaltatge dels carrers del municipi. Els Pressupostos Participatius d’enguany, que celebren ja la tercera convocatòria, han comptat amb un total de 1.316 participacions durant les seves tres fases: 106 presentacions de propostes, 607 votacions en la primera volta on es van decidir els 7 projectes finalistes i 603 interaccions en la fase final per triar-ne el guanyador. D’aquesta última xifra, el 22,27% dels vots vàlids emesos han decidit que l’Ajuntament destini un import de fins a 75.000 € a l’asfaltatge dels carrers. 

El projecte guanyador d’asfaltatge dels carrers ha estat seguit molt de prop pel projecte d’obres d’arranjament de l’avinguda dels Països Catalans, amb el 20,12% dels vots vàlids emesos. Tenint en compte que només 11 vots separaven el projecte guanyador de situat en segona posició, l’equip de govern també ha decidit tirar endavant les obres de l’avinguda dels Països Catalans, coneguda popularment com Ctra. Del Cementiri, amb l’objectiu de fer-ne un arranjament per tal de donar més seguretat als vianants. Cal dir que aquesta segona inversió, serà totalment a banda dels 75.000 € destinats als Pressupostos Participatius 2019. 

Ja amb més distancia, el projecte de millora dels parcs infantils ha quedat en tercer lloc amb un 13,48% dels vots, en quart lloc s’hi troba el projecte de creació i millora de parcs de lleure per a gossos (12,70%), en cinquè lloc el de creació d’un espai d’horts urbans per a l’autoconsum i promoció de l’agricultura ecològica (12,30%), en sisè lloc el projecte d’ampliació i millora del carril bici (9,96%), i en setè i últim lloc, amb tan sols un 9,18% dels vots, hi ha el de creació i millora dels parcs esportius i de salut per poder fer exercici a l’aire lliure. 

Els Pressupostos Participatius es consoliden enguany en la seva tercera convocatòria 

La primera volta dels Pressupostos Participatius, que va servir per triar els 7 projectes finalistes, va registrar un notable increment de participació respecte a l’any passat. Més de 600 persones van votar durant la primera volta, el que significa que es va triplicar la participació ciutadana respecte a l’any anterior. Cal remarcar que en la primera volta, les propostes ja eren fruit d’un procés participatiu previ, de manera que van ser els mateixos veïns i veïnes qui varen proposar els projectes que entraven a votació. 

Tenint en compte que a la primera volta varen participar-hi, exactament, 607 persones, i que a la segona volta de votació final s’ha registrat un total de 603 participacions, es pot afirmar que existeix una continuïtat i un seguiment pel que fa a ambdues voltes. Aquest seguiment continu, per part de la ciutadania i al llarg de tot aquest procés, ha generat que els Pressupostos Participatius s'hagin, sens dubte, consolidat com a principal canal de participació ciutadana al municipi.

20/12/2018

Calonge i Sant Antoni, 20 de desembre de 2018.- El Ple de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni té previst aprovar avui dijous el pressupost per l’any 2019 que presenta un escenari amb un important esforç en el capítol d’inversions, que es situaran per l’any vinent en 1.695.000€. El pressupost total pel 2019 puja a 21.000.000€, un import que se situa un 0,72% per sobre respecte al pressupost 2018 i que suposa un increment total de 150.000€. La principal línia mestre d’aquest nou pressupost té per objectiu mantenir la qualitat i el nivell dels serveis, a l’hora que manté un alt nivell d’inversions. Una altra de les dades rellevants del pressupost 2019 és que continua amb la tendència de reducció de l’endeutament, preveient un nou mínim històric. Així, la previsió de tancament de 2018 situarà l’endeutament en un 18,88%, una xifra que durant l’any vinent s’arribarà a reduir fins al 14,58% si es tenen en compte els ingressos corrents del 2019. L’import total del deute se situarà en 3.024.042,62 euros.  

Esforç inversor

El capítol 6 del pressupost aprovat que debatrà avui el Ple de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni preveu una inversió d’1.695.000 €, un import que marca un clar esforç que es desglossa en dues parts: les inversions de reposició, a les quals es destinen 270.000€ i les noves inversions, que disposaran d’1.425.000 €.

En l'apartat de les noves inversions destaca amb un pes especial el  projecte de finalització de les obres d’ampliació de la seu de la Policia Local, així com la creació d’una sala polivalent i d’un centre de control Smart City en el mateix edifici. Aquest projecte, iniciat enguany, es completarà amb una inversió de 275.000 € que permetran disposar d’aquest nou equipament de 434 metres quadrats distribuïts en dues plantes i connectat a través d’una passera amb l’actual edifici de la Policia Local. 

L’any vinent també es preveu la inversió de 150.000€ en habitatge social, a través d’un acord amb la Cooperativa Sostre Cívic que permetrà la creació de 14 vivendes per a joves en règim de cooperativa en cessió d’ús. Aquest projecte permetrà implantar aquest nou sistema d’accés assequible a la vivenda, en un edifici situat a la cantonada dels carrers Camp d’en Coll amb carrer de la Sala. Aquesta aportació de 150.000€ pel 2019 es suma a la que ja ha fet l’Ajuntament enguany pel mateix import, i permetrà a la corporació el dret d’us de dos dels habitatges. 

Les inversions del 2019 també planifiquen un esforç remarcable en la millora de la via pública, projectes als quals es destinaran 375.000€ que preveuen actuacions diverses així com l’adquisició d’equipament per la Unitat d’Espai Públic. Entre les noves inversions també destaca l’amplicació del Viver d’Empreses Alta Mar. Aquest projecte preveu la creació de nous despatxos per potenciar la creació i creixement d’empreses al Palau Firal i s’hi destinaran 100.000€. En el marc de l’estratègia Smart City que impulsa l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni també es preveu una inversió de 120.000€ en l’adquisició d’equipament informàtic de comunicacions i gestió. Les actuacions en edificis escolars, edificis municipals, l’adquisició de patrimoni, els projectes d’obres, l’adeququació de l’entorn de la caldera de biomassa i la seva connexió amb el camp de futbol de Calonge, les actuacions en el patrimoni cultural, l’equipament de les platges i el projecte de Pressupostos Participatius completen l’apartat de noves inversions. 

En l’apartat d’inversions de reposició, destaca el pressupost destinat a la reposició de la xarxa de clavegueram (100.000€) i a la xarxa d’aigua (100.000€). La resta d’inversions de reposició seran per esports, policia local, equipaments de serveis municipals i equipament informàtic i de comunicacions. 

Participació ciutadana

En el marc d'implicar la ciutadania en les decisions de l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, el pressupost 2019 també es vincula aquest any, per tercer cop, a un procés de participació ciutadana en el marc del qual la ciutadania pot triar entre 7 projectes. El procés participatiu per decidir el destí de fins a 75.000€ del pressupost d'inversions es va iniciar el dia 10 de desembre i les votacions es poden fer online a participa.calonge.cat fins al dia 24 d’aquest mes. 

Mas Pere

En relació a les obres que es portaran a terme a la urbanització Mas Pere, en aquests moments s’està completant la tramitació administrativa de l’expedient de reparcel•lació aprovat definitivament. Es tracta d’una qüestió tècnica que fa que l’import d’ingressos i despeses de Mas Pere no s’incorpori inicialment als pressupostos 2019, tot i que es manté el calendari d’iniciar les obres l’any vinent. En aquest sentit, un cop completat aquest procés administratiu es preveu que durant el primer trimestre de 2019, s’incorporin al pressupost de 2019  les previsions d’ingressos i de despeses que permetran iniciar l’expedient de contractació d’aquestes obres.

18/12/2018

Calonge i Sant Antoni, 17 de desembre de 2018.- La Subhasta d’Art Solidària per lluitar contra l’Atàxia de Friedreich va aconseguir recaptar 9.000€. Aquest acte va tenir lloc dissabte al vespre al castell de Calonge, i es van posar a subhasta una setantena d’obres, de les quals se’n van adjudicar una seixantena. El mateix dissabte es va aconseguir recaptar 7.500€ durant la subhasta, i ahir diumenge es van posar a la venta al preu de sortida les obres que havien quedat desertes, incrementant en 1.500 € més la recaptació. Ara aquests diners es destinaran íntegrament a la investigació que encapçala el doctor Antoni Matilla, de la Unitat de Neurogenètica Bàsica i Traslacional de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i que actualment s'està portant a terme per desenvolupar un medicament per tractar l'Atàxia de Friedreich, una malaltia neurodegenerativa poc comuna que pateix una veïna de Calonge. 

La Subhasta d'Art Solidària és una activitat organitzada per l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni amb la col•laboració del marxant d'art Juanjo Gallardo i Stop - FA i enguany arribava a la quarta edició. En total, entre les quatre edicions s’han aconseguit recaptar 29.625€, als quals s’hi ha de sumar la recaptació que s’ha obtingut des dels 2014 fins ara en diferents actes solidaris, que fa augmentar la xifra recaptada fins als 47.171€.

Una malaltia poc freqüent

L’Atàxia de Friedreich és una malaltia poc freqüent que causa la degeneració de les neurones de la mèdul•la espinal i del cerebel, provocant sobretot dificultats en el moviment, en la capacitat de caminar i que amb el temps deixa els pacients en cadira de rodes. Aquesta malaltia afecta unes 500 persones a Catalunya i comença a manifestar-se entre els 5 i els 15 anys.  L’Atàxia de Friedreich no té cura i l’Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol de Badalona, la Universitat Autònoma i pacients i associacions de tot l'Estat espanyol han apostat pel micromecenatge per poder finançar la investigació per curar aquesta malaltia. Actualment la fase d’investigació està molt avançada, però encara cal finançament per desenvolupar el medicament que permeti tractar aquesta malaltia. 

El projecte d’investigació contra l’atàxia està liderat pel doctor Antoni Matilla Dueñas, de la Unitat de Neurogenètica Bàsica i Traslacional de Germans Trias i Pujol. L’objectiu és generar uns virus modificats genèticament (virus adenoassociats) que, introduïts a les neurones, aconsegueixin que la frataxina es produeixi de manera normal. Per això el projecte compta amb la participació de la UAB, liderat pel doctor Miguel Chillón, investigador ICREA del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat i del CBATEG, que s’encarregarà de la fabricació d’aquests virus. La investigació s’iniciarà amb ratolins i es preveu que, abans de 5 anys, es facin els assajos clínics en humans. Aquest tractament es preveu que comporti una important millora de la qualitat de vida en les persones que tenen la malaltia avançada, i que eviti el desenvolupament de la patologia en aquelles altres persones a les quals s’acabi de diagnosticar.

Aquesta malaltia té una incidència de 2 casos cada 100.000 persones en poblacions d’origen europeu, i en canvi no afecta els ciutadans d’origen africà o asiàtic. Per la seva baixa incidència és considerada una patologia rara o minoritària. A Catalunya la pateixen unes 500 persones i a l’Estat unes 3.000.

12/12/2018
Calonge i Sant Antoni, 12 de desembre de 2018.- Calonge, municipi natal del músic i compositor, Ricard Viladesau, comptarà amb una cloenda de l’anomenat: Any Viladesau. El divendres 14, dissabte 15 i diumenge 16 de desembre, Calonge acollirà els tres últims actes commemoratius d’aquest any dedicat al príncep de la tenora. El programa de cloenda arrenca amb la taula rodona, “Els alumnes parlen de Viladesau”, que tindrà lloc divendres 14 de desembre, a les 19 hores, a la Biblioteca Pere Caner de Calonge. El debat, moderat per en Francesc Sánchez Carcassés, comptarà amb la presència i participació dels tres alumnes més destacats de Ricard Viladesau: Josep Gispert, extenora de La Principal de la Bisbal i de la Cobla Montgrins; Jordi Molina, extenora també  dels Montgrins i de l’Orquestra Internacional Maravella; i Josep Farràs, actual tenora i capdavanter de la cobla Selvatana.
 
El cap de setmana de cloenda continuarà el dissabte 15 de desembre, a les 18 hores, amb l’espectacle infantil Tututs!, a càrrec de la Cobla Bisbal Jove i l’actor David Planas, qui volen apropar els instruments de la cobla als més petits i petites de la casa amb grans dosis d’humor i música infantil, jazz i rock. Per concloure, el diumenge 16 de desembre, a les 12 hores, l’Any Viladesau posarà el seu punt final a Calonge amb una de les cites més entranyables de les festes nadalenques: el Concert de Nadal de La Principal de la Bisbal. 
 
La cloenda de l’Any Viladesau a Girona el 2019 amb La Principal de la Bisbal, Peix Fregit, Port Bo , Di-Versiones i Blas
 Després del tancament al municipi natal de Viladesau, Girona també acollirà un concert d’homenatge al músic i compositor calongí. “Tot Viladesau: sardanes, havaneres i boleros”, és el nom del Concert de Cloenda de l’Any Viladesau que tindrà lloc a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, el dissabte 9 de febrer a les 20.30 hores. Com a tancament dels actes de commemoració del centenari del naixement de Ricard Viladesau, aquest concert de cloenda proposa un recorregut musical a través de la seva destacada tasca com a compositor de música popular i virtuós instrumentista de tenora. El programa, que estarà compost per sardanes, havaneres i boleros, l’interpretarà la formació de cobla gironina, La Principal de la Bisbal; la formació musical que indiscutiblement interpreta i té més repertori mariner  de Ricard Viladesau,  Peix Fregit; el grup d'havaneres amb més de 50 anys de trajectòria, Port bo; i l’esbojarrada banda  de festa, Di-Versiones, juntament amb el cantant melòdic de música de ball, Blas.
 
Tot un any de música i activitats culturals dedicades a la figura de Ricard Viladesau
Coincidint amb el centenari del seu naixement, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col•laboració amb la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, ha programat per aquest any un conjunt d’activitats per commemorar i difondre la figura i l’obra d’un dels personatges més importants del sardanisme modern. L’Any Viladesau ha organitzat més d’una vintena d’activitats culturals que giren al voltant del que fou definit per Pau Casals com a “Príncep de la Tenora”, virtuós d’aquest instrument i compositor destacat amb una producció sardanista que inclou més de 200 peces, algunes tan populars i destacades com Girona m’enamora, Esperit Calongí o Sa Roncadora. 

L’Any Viladesau ha ofert durant tot aquest any i fins al febrer del 2019 una programació que ha inclòs concerts i ballades de sardanes que tenia com a eix central les peces del compositor calongí, així com taules rodones i una exposició per aprofundir en la figura de Viladesau. Però Viladesau no va centrar-se únicament en el món de la sardana, de manera que dins de la programació també s’han inclòs activitats musicals per donar a conèixer la música de ball, boleros i havaneres del músic i compositor calongí. 

Ricard Viladesau Caner (1918 – 2005) va néixer a  Calonge el 18 de gener de l’any 1908. Fou una de les figures més importants del sardanisme modern, combinant unes aptituds excel•lents per a la interpretació de la tenora, una dilatada estada a la primeríssima La Principal de la Bisbal i una fecunda producció com a compositor. Considerat l’instrumentista més important de la història de la sardana, fou qualificat per Pau Casals com el “Príncep de la Tenora”. La producció sardanista de Viladesau amb més de 200 sardanes és prou coneguda i interpretada, amb composicions populars com Girona m’enamora, Esperit Calongí, El tutut de l'avi, Pic, repic i repicó, Oca amb naps, Sal i pebre, Calongina o Sal i pebre, entre d’altres, però també cal esmentar música de ball, boleros i havaneres molt populars com Enamorado del mar, El mar y tú, Gavina bonica o Ullets verds. A més va compondre cant coral i música de cobla com Danses Catalanes o el pasdoble Fragància. 

L’any 1991 fou distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, i també fou reconegut amb la medalla al mèrit sardanista, i fou nomenat Fill Predilecte de Calonge. 

10/12/2018

Calonge, 10 de desembre de 2018.- Un any més, els comerciants de Calonge aposten, amb el suport de l’Ajuntament, per la iniciativa de transformar el centre del municipi en un parc nadalenc a l’aire lliure, orientat, especialment, als més petits i petites de la casa. Així doncs, el cap de setmana del 15 i 16 de desembre, Calonge tornarà a brillar com a Vila de Nadal amb un projecte que busca dinamitzar el centre històric i el comerç local del municipi.

“Calonge Vila de Nadal”, distribueix les activitats amb cinc espais diferenciats

Enguany, el parc nadalenc a cel obert enlluernarà Calonge en cinc espais del centre de la vila. A l’escenari de la plaça Major se celebraran els principals reclams de l’època nadalenca, com ara l’arribada a la plaça del Cagatió Gegant, l’entrega de cartes al patge reial provinent d’Orient, una cantada de nadales amb un grup musical de fusió, o bé, una activitat que permetrà als infants amanyagar a xais. Un altre espai, el Parc Infantil Nadal de la plaça Concòrdia, comptarà amb una vintena de jocs gegants de fusta per a totes les edats i altres atraccions com tobogans, llits elàstics o toros mecànics. Al carrer de la Rutlla, ambientat màgicament amb carruatges de patges i cavalls, hi tindran lloc diferents tallers com el de l’elaboració de magdalenes nadalenques o el taller de bastons per fer cagar el tió.

La plaça de la Doma, a la qual s’instal•larà un rocòdrom per nens majors de 7 anys i un inflable del món marí, es complementa amb el cinquè espai situat al carrer d’Àngel Guimerà: el Mercat “Nadal Gurmet”. Dins d’aquest últim escenari, dedicat a famílies i adults, hi haurà tot de paradetes per tenir un Nadal molt golós, amb productes especials i productes tradicionals de la terra. Tot i que “Calonge Vila de Nadal” té una durada de dos dies i conclourà el diumenge 16 de desembre, en un municipi com Calonge, que converteix el seu centre històric en un parc infantil temàtic a cel obert durant tot un cap de setmana, no cessaran les activitats nadalenques a la vila. Per aquest motiu, els dies 23 i 26 de desembre i 1 de gener, tindrà lloc el conegut Pessebre Vivent al Castell de Calonge. 

La figura de Ricard Viladesau, present també a “Calonge Vila de Nadal”

Dues de les activitats de cloenda de l’Any Viladesau a Calonge, i en col•laboració amb la Marató de TV3, han estat incloses dins del “Calonge Vila de Nadal”. El dissabte, 15 de desembre, tindrà lloc l’espectacle infantil TUTUTS!, amb la Cobla Bisbal Jove i l’actor David Planas a la Sala Fontova. I per altra banda, el diumenge, 16 de desembre, La Principal de la Bisbal oferirà el Concert de Nadal. Tot i que ambdues activitats són gratuïtes, les places seran limitades pel que s’haurà de recollir les entrades a l’Oficina de Cultura de Calonge. 

| © 2019 AJUNTAMENT DE CALONGE Tots els drets reservats.
Llicència d'ús per Portal web. Desenvolupat amb eConstruye d'Absis |

Ajuntament de Calonge - Pl. de la Concòrdia, 7. 17251 Calonge - tel. 972 660 375

estadisticas