Buscador

Ajuntament de Calonge

Portal web municipal

Notícies

Inici

>>

Notícies

Cercador de notícies
12/12/2018
Calonge i Sant Antoni, 12 de desembre de 2018.- Calonge, municipi natal del músic i compositor, Ricard Viladesau, comptarà amb una cloenda de l’anomenat: Any Viladesau. El divendres 14, dissabte 15 i diumenge 16 de desembre, Calonge acollirà els tres últims actes commemoratius d’aquest any dedicat al príncep de la tenora. El programa de cloenda arrenca amb la taula rodona, “Els alumnes parlen de Viladesau”, que tindrà lloc divendres 14 de desembre, a les 19 hores, a la Biblioteca Pere Caner de Calonge. El debat, moderat per en Francesc Sánchez Carcassés, comptarà amb la presència i participació dels tres alumnes més destacats de Ricard Viladesau: Josep Gispert, extenora de La Principal de la Bisbal i de la Cobla Montgrins; Jordi Molina, extenora també  dels Montgrins i de l’Orquestra Internacional Maravella; i Josep Farràs, actual tenora i capdavanter de la cobla Selvatana.
 
El cap de setmana de cloenda continuarà el dissabte 15 de desembre, a les 18 hores, amb l’espectacle infantil Tututs!, a càrrec de la Cobla Bisbal Jove i l’actor David Planas, qui volen apropar els instruments de la cobla als més petits i petites de la casa amb grans dosis d’humor i música infantil, jazz i rock. Per concloure, el diumenge 16 de desembre, a les 12 hores, l’Any Viladesau posarà el seu punt final a Calonge amb una de les cites més entranyables de les festes nadalenques: el Concert de Nadal de La Principal de la Bisbal. 
 
La cloenda de l’Any Viladesau a Girona el 2019 amb La Principal de la Bisbal, Peix Fregit, Port Bo , Di-Versiones i Blas
 Després del tancament al municipi natal de Viladesau, Girona també acollirà un concert d’homenatge al músic i compositor calongí. “Tot Viladesau: sardanes, havaneres i boleros”, és el nom del Concert de Cloenda de l’Any Viladesau que tindrà lloc a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, el dissabte 9 de febrer a les 20.30 hores. Com a tancament dels actes de commemoració del centenari del naixement de Ricard Viladesau, aquest concert de cloenda proposa un recorregut musical a través de la seva destacada tasca com a compositor de música popular i virtuós instrumentista de tenora. El programa, que estarà compost per sardanes, havaneres i boleros, l’interpretarà la formació de cobla gironina, La Principal de la Bisbal; la formació musical que indiscutiblement interpreta i té més repertori mariner  de Ricard Viladesau,  Peix Fregit; el grup d'havaneres amb més de 50 anys de trajectòria, Port bo; i l’esbojarrada banda  de festa, Di-Versiones, juntament amb el cantant melòdic de música de ball, Blas.
 
Tot un any de música i activitats culturals dedicades a la figura de Ricard Viladesau
Coincidint amb el centenari del seu naixement, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col•laboració amb la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, ha programat per aquest any un conjunt d’activitats per commemorar i difondre la figura i l’obra d’un dels personatges més importants del sardanisme modern. L’Any Viladesau ha organitzat més d’una vintena d’activitats culturals que giren al voltant del que fou definit per Pau Casals com a “Príncep de la Tenora”, virtuós d’aquest instrument i compositor destacat amb una producció sardanista que inclou més de 200 peces, algunes tan populars i destacades com Girona m’enamora, Esperit Calongí o Sa Roncadora. 

L’Any Viladesau ha ofert durant tot aquest any i fins al febrer del 2019 una programació que ha inclòs concerts i ballades de sardanes que tenia com a eix central les peces del compositor calongí, així com taules rodones i una exposició per aprofundir en la figura de Viladesau. Però Viladesau no va centrar-se únicament en el món de la sardana, de manera que dins de la programació també s’han inclòs activitats musicals per donar a conèixer la música de ball, boleros i havaneres del músic i compositor calongí. 

Ricard Viladesau Caner (1918 – 2005) va néixer a  Calonge el 18 de gener de l’any 1908. Fou una de les figures més importants del sardanisme modern, combinant unes aptituds excel•lents per a la interpretació de la tenora, una dilatada estada a la primeríssima La Principal de la Bisbal i una fecunda producció com a compositor. Considerat l’instrumentista més important de la història de la sardana, fou qualificat per Pau Casals com el “Príncep de la Tenora”. La producció sardanista de Viladesau amb més de 200 sardanes és prou coneguda i interpretada, amb composicions populars com Girona m’enamora, Esperit Calongí, El tutut de l'avi, Pic, repic i repicó, Oca amb naps, Sal i pebre, Calongina o Sal i pebre, entre d’altres, però també cal esmentar música de ball, boleros i havaneres molt populars com Enamorado del mar, El mar y tú, Gavina bonica o Ullets verds. A més va compondre cant coral i música de cobla com Danses Catalanes o el pasdoble Fragància. 

L’any 1991 fou distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, i també fou reconegut amb la medalla al mèrit sardanista, i fou nomenat Fill Predilecte de Calonge. 

10/12/2018

Calonge, 10 de desembre de 2018.- Un any més, els comerciants de Calonge aposten, amb el suport de l’Ajuntament, per la iniciativa de transformar el centre del municipi en un parc nadalenc a l’aire lliure, orientat, especialment, als més petits i petites de la casa. Així doncs, el cap de setmana del 15 i 16 de desembre, Calonge tornarà a brillar com a Vila de Nadal amb un projecte que busca dinamitzar el centre històric i el comerç local del municipi.

“Calonge Vila de Nadal”, distribueix les activitats amb cinc espais diferenciats

Enguany, el parc nadalenc a cel obert enlluernarà Calonge en cinc espais del centre de la vila. A l’escenari de la plaça Major se celebraran els principals reclams de l’època nadalenca, com ara l’arribada a la plaça del Cagatió Gegant, l’entrega de cartes al patge reial provinent d’Orient, una cantada de nadales amb un grup musical de fusió, o bé, una activitat que permetrà als infants amanyagar a xais. Un altre espai, el Parc Infantil Nadal de la plaça Concòrdia, comptarà amb una vintena de jocs gegants de fusta per a totes les edats i altres atraccions com tobogans, llits elàstics o toros mecànics. Al carrer de la Rutlla, ambientat màgicament amb carruatges de patges i cavalls, hi tindran lloc diferents tallers com el de l’elaboració de magdalenes nadalenques o el taller de bastons per fer cagar el tió.

La plaça de la Doma, a la qual s’instal•larà un rocòdrom per nens majors de 7 anys i un inflable del món marí, es complementa amb el cinquè espai situat al carrer d’Àngel Guimerà: el Mercat “Nadal Gurmet”. Dins d’aquest últim escenari, dedicat a famílies i adults, hi haurà tot de paradetes per tenir un Nadal molt golós, amb productes especials i productes tradicionals de la terra. Tot i que “Calonge Vila de Nadal” té una durada de dos dies i conclourà el diumenge 16 de desembre, en un municipi com Calonge, que converteix el seu centre històric en un parc infantil temàtic a cel obert durant tot un cap de setmana, no cessaran les activitats nadalenques a la vila. Per aquest motiu, els dies 23 i 26 de desembre i 1 de gener, tindrà lloc el conegut Pessebre Vivent al Castell de Calonge. 

La figura de Ricard Viladesau, present també a “Calonge Vila de Nadal”

Dues de les activitats de cloenda de l’Any Viladesau a Calonge, i en col•laboració amb la Marató de TV3, han estat incloses dins del “Calonge Vila de Nadal”. El dissabte, 15 de desembre, tindrà lloc l’espectacle infantil TUTUTS!, amb la Cobla Bisbal Jove i l’actor David Planas a la Sala Fontova. I per altra banda, el diumenge, 16 de desembre, La Principal de la Bisbal oferirà el Concert de Nadal. Tot i que ambdues activitats són gratuïtes, les places seran limitades pel que s’haurà de recollir les entrades a l’Oficina de Cultura de Calonge. 

04/12/2018

Calonge i Sant Antoni, 4 de desembre.- El dia 10 de desembre començarà la fase final de votació per triar el projecte guanyador dels pressupostos participatius 2019 de Calonge i Sant Antoni. Durant el període de votació, que s’allargarà durant dues setmanes fins al 23 de desembre, la ciutadania podrà escollir un dels set projectes finalistes que serà el que l’Ajuntament executarà durant l’any vinent. Aquesta votació permetrà escollir un projecte dels 7 que han arribat fins a la fase final, i que proposen la millora d’asfaltatge dels carrers del municipi, l’ampliació i millora del carril bici, la millora dels parcs infantils, les obres d’arranjament de l’Avinguda dels Països Catalans per donar més seguretat als vianants, la creació i millora dels parcs d’esports i de salut a l’aire lliure, la creació d’un espai d’horts urbans o la creació de parcs de lleure per gossos. Aquestes set propostes són les que va escollir la ciutadania en la primera ronda de votació i d’entre els quals sortirà el projecte guanyador. 

 

Aquest és el tercer any que la Regidoria de Participació Ciutadana impulsa els pressupostos participatius en el marc del pressupost d’inversions de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni. 

 

Èxit de participació

La primera volta dels pressupostos participatius, que ha servit per triar els 7 projectes finalistes, va registrar un notable increment de participació respecte a l’any passat. Més de 600 persones van votar i van decidir els 7 projectes finalistes d’entre les 20 propostes que es presentaven, el que significa que es va triplicar la participació respecte a l’any anterior. En aquest cas cal remarcar també que les 20 propostes que es van plantejar durant la primera volta ja eren fruit d’un procés participatiu previ, de manera que va ser la mateixa ciutadania la que va proposar quins eren els projectes que entraven a votació. 

 

El procés de Pressupostos Participatius enguany presenta algunes novetats respecte a les edicions anteriors. Des de la regidoria de Participació Ciutadana s’ha optat per un sistema de votació de dues voltes en les que la ciutadania pot triar entre les propostes plantejades pels mateixos veïns i veïnes del municipi. El nou sistema de participació ciutadana va començar el mes de juny, quan es va obrir el període de recollida de propostes en la qual la ciutadania va poder presentar les que creia més convenients i necessàries per al municipi. Un cop finalitzada aquesta primera fase de recollida de propostes, que va acabar el dia 30 de juny, i després d’avaluar cadascuna de les peticions, es va obrir la primera volta de les votacions. D’aquesta primera volta en van sortir les 7 propostes finalistes que ara han passat a la fase final de votació, en la qual es decidirà el projecte guanyador al qual l’Ajuntament hi destinarà un import de fins a 75.000€ dins del procés dels Pressupostos Participatiu, augmentant així un 50% la dotació econòmica destinada a aquests projectes.


29/11/2018

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, amb el suport de la Diputació de Girona, ha encarregat un estudi per tal de valorar la viabilitat d’augmentar el parc d’habitatge públic i de lloguer en base a posar al mercat els edificis que degut a la crisi econòmica van quedar inacabats al municipi. L’estudi, que tindrà un cost de 11.991,10€ i compta amb 7.000€ de subvenció de la Diputació de Girona, servirà com a diagnosi de la situació actual dels habitatges inacabats al municipi a l’hora que premetrà establir propostes per posar revertir aquesta situació. Els edificis inacabats suposen un problema urbanístic i a l’hora una oportunitat per facilitar l’accés a l’habitatge a la ciutadania. En aquest sentit,l'estudi planteja una proposta de treball integral, a partir de la col.laboració activa de diversos departaments del Consistori i la implicació del sector local de la construcció. L’objectiu d’aquest estudi és obrir noves vies per facilitar l'accés a l'habitatge al conjunt de la seva població ,i en especial als col.lectius vulnerables. Aquest objectiu requereix la definició d'una estratègia municipal en matèria d'habitatge que parteixi d'una diagnosi amb dades acurades i actualitzades.

L’estudi permetrà establir diverses mesures que el consistori pugui portar a la pràctica per fer front a aquestes problemàtiques amb l'objectiu de poder integrar les conclusions de l'estudi a la política municipal d'habitatge i ajudar a prendre les decisions pertinents en cada moment.

L’estudi es basarà en l'anàlisi de la situació, en la descripció i quantificació dels habitatges inacabats, la detecció d’oportunitats i sinèrgies amb el sector local de la construcció i l’anàlisi de mesures en l’àmbit de les polítiques locals d’habitatge, així com també preveu fer un treball d'aproximació al fenomen des del punt de vista de les possibilitats del sector local de la construcció, amb interès també per la vinculació amb projectes socials, i la possible vinculació amb el POJ ( Pla d'Ocupació Juvenil) i el CLERS ( Consell Local d'Empreses Responsables Socialment).

 

28/11/2018

Calonge i Sant Antoni, 28 de novembre de 2018.- La Junta de Seguretat Local de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni presenta un balanç optimista. Aquest òrgan de seguretat, presidit per l’alcalde, Jordi Soler, va comptar amb l’assistència de diversos representants polítics municipals i de la Generalitat de Catalunya, així com una representació dels diversos cossos policials que actuen dins del terme municipal de Calonge i Sant Antoni. El balanç de les dades de l’últim any presentades durant aquesta Junta de Seguretat Local del mes de novembre constata que els fet delictius dins en el municipi de Calonge i Sant Antoni van disminuir gairebé un 20% en un any, una dada optimista que s’afegeix a la davallada també dels delictes contra la propietat privada, que es van reduir més d’un 20%. Aquestes dades marquen clarament una tendència a la baixa dels fets delictius dins del terme municipal i són les millors dades de balanç dels últims cinc anys. Aquests bons resultats s’atribueixen a l’increment de les tasques de prevenció i a la bona coordinació i col•laboració constant entre els cossos de Policia Local de Calonge i Sant Antoni i el dels Mossos d’Esquadra. 

La Junta de Seguretat Local va tenir lloc a mitjans de novembre, sota la presidència de l’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, i amb la presència, entre d’altres, del director dels Serveis Territorials d'Interior a Girona, Albert Ballesta, el regidor de Governació, Josep Darnés, representants de tots els comandaments policials -Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Policia Local-, i el president de l'Associació de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC).En el marc d'aquesta sessió, els cossos de seguretat van presentar als assistents totes les dades i estadístiques d'actuació policial dels darrers anys. 

La Junta Local de Seguretat és l’òrgan de coordinació de la seguretat pública al municipi i té per missió  la presa de decisions en base a la informació i el coneixement que aporten els diferents membres en relació a les seves funcions i responsabilitats. Te per objecte establir espais de debat que permetin la presa de decisions sobre les necessitats i prioritats en matèria de prevenció i seguretat al municipi, així com els mecanismes de coordinació en les intervencions, programes o accions.

26/11/2018

Calonge, 26 de novembre de 2018.- Enguany, i tenint en compte l’empenta de Calonge i Sant Antoni de voler esdevenir un territori fortament vinculat a l’emprenedoria, el municipi ha fet un gran salt pel que fa a l’organització de ponències sobre emprenedoria. A causa de l’èxit de les conferències magistrals impartides per l’empresari Emilio Duró l’any 2016, i pel comunicador Victor Küppers, el 2017, Sant Antoni de Calonge aposta ara amb convicció ideant un Congrés de dos dies amb una desena conferenciants de prestigi. 

El dijous 29 i divendres 30 de novembre, el Palau Firal de Sant Antoni de Calonge acollirà doncs el I Congrés d’Emprenedoria, organitzat pel Viver i Plataforma d’Empreses del municipi, Alta Mar. Per l’escenari sonaran noms com els de José Manuel Gay de Liébana, o el de la monja dominica i activista cristiana, Sor Lucía Caram. El Congrés, que compta enguany amb un leitmotiv dedicat a la passió, estarà clausurat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón i Feixas.

Creixement i innovació, dos dels conceptes fonamentals en l’emprenedoria

Les sessions del matí de dijous, 29 de novembre, quedaran dividides en dues tipologies. Primerament, hi haurà la “Sala Creix”, destinada a aquelles empreses i emprenedors que tenen com a  principal objectiu, el de fer créixer el seu negoci. Per l’espai dedicat a temes de creixement passaran l’economista, Miquel Pino, per explicar quins són els cinc pilars que implementats amb passió fan rendible una empresa, i la consultora, Mónica Mendoza, que explicarà com vendre amb passió en aquests temps que corren.

En segon lloc, trobem un espai per tots aquells que vulguin innovar. La “Sala Innova”, comptarà amb la presència de l’especialista en màrqueting, Txell Costa, qui indicarà com crear una marca amb ànima i passió, i amb una taula rodona titulada: “Empresaris amb passió per Calonge”. Aquest últim debat, format per la CEO de Cashkeeper, Alexandra Colls; la directora de màrqueting d’Artplay, Xantal Noëlle; i el director comercial de Casa Bona Pizzas, Ferran Salvatella; constata com tres joves, que no han nascut a Calonge i Sant Antoni, tot i que ara hi viuen, han trobat en el municipi una oportunitat d’inversió per establir-hi els seus negocis. 

La xerrada de l’especialista en estratègia digital, Genís Roca; un concurs musical per emprenedors amb passió; i la conferència magistral “Cuando las pasiones empresariales lideran el mundo”, a càrrec de Gay de Liébana; tanquen el programa d’un dijous complet.

Emprenedoria i autoocupació femenina, un programa dedicat a les dones emprenedores

El divendres, 30 de novembre, el programa del Congrés està enfocat a com la dona pot fer-se més poderosa en els òrgans d’administració dels negocis. Les xerrades d’emprenedoria per dones, aniran a càrrec de la presidenta de l’Institut Català de la Dona, Núria Balada, qui exposarà la relació entre dones i emprenedoria; també de la presidenta de Dones pel Futur, Nuria Viñas, qui abordarà la temàtica de l’apoderament femení; i, per últim, de la monja argentina, Sor Lucía Caram, qui declararà com, amb compromís i actitud, es pot dur a terme un lideratge creïble. 

 

 

23/11/2018

Amb l’objectiu de donar eines per la recerca de feina i promoure l’ocupació l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni impulsa enguany diversos projectes de promoció econòmica que compten amb el suport de la Diputació de Girona. El Club de la Feina, el Campus d’Ocupació per a Joves, el servei Construïm Empresa i el Viver d’Empreses Altamar són els quatre eixos sobre els quals es promou l’ocupació, l’empresa i l’emprenedoria, i en els que la Diputació de Girona hi aporta una subvenció de 5.000€.

El Club de la Feina segueix creixent, i aquest és el sisè any consecutiu d’aquest servei que s’ofereix a través de l'Oficina de Promoció d’Activitats Econòmiques (ACTIVA) i també amb col•laboració amb el Consell Comarcal del Baix Empordà. L'objectiu d'aquest servei és dinamitzar l'ocupació del municipi, oferint un espai de recerca, recursos materials i formatius per la millora de les competències per la inserció laboral i on es pot trobar un espai de treball individual per l'orientació laboral, la motivació i l'acompanyament per la cerca de feina.

Aquest any 2018 s’han inscrit 622 persones i s’han fet tutories de seguiment laboral a 443 persones, duplicant les dades respecte l’any 2017. La borsa de treball, gestionada per l’àrea de promoció econòmica va rebre durant el període de gener a setembre de 2018 un total de 184 ofertes de feina del municipi de Calonge i Sant Antoni que han proporcionat 241 llocs de treball. A més les persones del municipi han pogut optar a les 1.017 ofertes de feina de la plataforma “Empordà professionals”. Els llocs de treball més demandats han estat relacionats amb Hosteleria, atenció al client amb idiomes i administració.

El Campus d’Ocupació per a joves s’ha desenvolupat enguany com un servei d’acompanyament i motivació per a joves de 16 a 21 anys que actualment no estudien o treballen. L’estudi previ va detectar que el 23’27% de la població entre 16 i 17 anys han abandonat els estudis als 16 anys (47 joves l’any), i va establir com una prioritat urgent la creació d’un servei de dinamització de la formació i l’ocupació juvenil per aquests joves que no estudien o treballen, la qual cosa va donar origen al projecte del Campus d’Ocupació per a Joves, gràcies al conveni entre l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i el Consell Comarcal del Baix Empordà.

L’estudi feia especial èmfasi en la necessitat d’encarar aquesta problemàtica a través d’una major transversalitat entre diferents àrees municipals, ens i serveis, així com la promoció de la millora de la qualificació i la inserció de les persones joves a partir d’itineraris personalitzats. Amb aquesta premissa, l’objectiu del projecte del Campus és prestar el focus en aquests joves i promoure la seva formació i ocupabilitat. Fins avui, el servei del Campus d’Ocupació per a Joves ha atès un total de 35 joves.

En la vessant de promoure l’emprenedoria va néixer el servei Construïm Empresa com una iniciativa que posa a l’abast de petits empresaris o autònoms del municipi diferents serveis segons els seus objectius. Per una banda, amb aquesta iniciativa s’ha pretès millorar i consolidar els negocis del municipi oferint eines d’assessorament i gestió. Per altra banda, la iniciativa també ha tingut la voluntat d’ajudar a fer possibles noves idees de negoci, assessorant i acompanyant als interessats que volen crear una empresa o establir-se com a autònoms. Aquests serveis permeten als interessats tenir un paquet d’hores amb un assessor especialitzat, amb un màxim de 12 hores per usuari. Aquest assessorament és totalment gratuït ja que està subvencionat per l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni. Aquest any 2018 el servei Construïm Empresa ha ofert assessorament a un total de 21 emprenedors i empresaris del municipi, satisfent per tant els resultats esperats.

Finalment, el Viver d’Empreses ALTAMAR, que va néixer el 2017 amb l’objectiu de ser un espai de referència per a emprenedors que busquen serveis adequats i de qualitat per créixer i consolidar-se, ha tingut 6 noves altes per al servei de Coworking, 2 contractacions de despatxos i 2 domiciliacions. Actualment l’espai del Viver d’Empreses ALTAMAR és objecte d’ampliació de les seves instal•lacions, ja que els 5 despatxos inicials ja estan llogats a emprenedors i es requereix de nous despatxos. Amb aquesta fase d’ampliació es disposaran de 4 despatxos addicionals.

20/11/2018

Calonge, 20 de novembre de 2018.- A partir d’avui, les llars i empreses del municipi de Calonge i Sant Antoni disposaran d'un sistema més clar i eficaç per gestionar les queixes o problemes que puguin tenir amb el seu servei d'aigua. El Síndic Municipal de Greuges de Calonge i Sant Antoni, Joan Maria Garcia i Mascarós, ha signat un conveni de col•laboració amb el Gerent de Concessions de SOREA, Andreu Masferrer, i amb el Defensor del Client d’Agbar, Sergi Sanchís, per tal d’establir un sistema més àgil de gestió a l’hora de donar una millor resposta a les queixes dels usuaris.

En l’actuació del Síndic Municipal de Greuges de Calonge i Sant Antoni de continuar defensant els drets fonamentals dels veïns i veïnes del municipi, i tot seguint el criteri de SOREA de crear canals de relació amb les Administracions Públiques per tal de millorar els serveis i les activitats prestades als clients de la companyia, ambdues parts han signat, avui al Saló de Plens de l’Ajuntament, un marc de coordinació en un acte que ha presidit l’Alcalde, Jordi Soler. L’objectiu del conveni és el d’impulsar una col•laboració mútua en matèria de sol•licitud d’informació i reclamacions presentades per clients de SOREA, dins l’àmbit geogràfic de Calonge i Sant Antoni, al Síndic.

A partir d’ara, quan les persones, titulars de pòlisses de subministrament d’aigua, presentin al Síndic local reclamacions relacionades amb el servei d’abastament d’aigua prestat per SOREA al municipi de Calonge i Sant Antoni, el Síndic farà avinent la reclamació rebuda al Defensor del Client d’Agbar, qui n’haurà de justificar immediatament la recepció d’aquesta. El Defensor del Client haurà de donar resposta al Síndic en un termini de 10 dies hàbils, llevat de queixes derivades d’avaries, que s’hauran de contestar  en un termini màxim de 48 hores o les queixes derivades del mal funcionament d’equips de mesura en què el termini s’ampliarà als temps necessari per detectar el motiu del mal funcionament. En el cas que el Síndic considerés necessària una ampliació de les dades rebudes, el Defensor del Client en garantirà una nova resposta dins dels mateixos terminis detallats. 

09/11/2018

Calonge i Sant Antoni, 9 de novembre de 2018.- Un total de 607 persones han participat en la primera volta de votació dels pressupostos participatius de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni pel 2019. D’aquests vots se n’han validat 578 i se n’han descartat 29 perquè no complien els requisits per participar. Aquest 2018 la participació estava oberta als majors de 16 anys empadronats al municipi i als titulars i cotitulars de segones residències.

La votació ha permès escollir els 7 projectes finalistes que passen a la segona volta que  tindrà lloc entre el 10 i el 23 de desembre. Serà llavors quan es tornarà a obrir un procés de votació que permetrà triar un d’aquests 7 projectes que serà el que s’executarà l’any vinent. Els participants en la primera volta de votació podien triar fins a 3 projectes dels 20 disponibles. El projecte més votat en aquesta segona volta ha estat l’asfaltatge dels carrers del municipi (194 vots), seguit de l’ampliació i millora del carril bici (162). En tercer lloc s’ha situat la millora dels parcs infantils (128 vots) seguit de les obres d’arranjament de l’Avinguda dels Països Catalans per donar més seguretat als vianants (122 vots). La quarta posició l’ocupa la creació i millora dels parcs d’esports i de salut a l’aire lliure (114 vots), seguit de la creació d’un espai d’horts urbans (111 vots) i dels parcs de lleure per gossos (92 vots).

Des de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni la regidora de Participació Ciutadana, Mercè Orduña, valora molt positivament la participació que hi ha hagut fins ara: “aquest any hem més que triplicat la participació de l’any passat, una dada que ens ha permès confirmar que l’error de l’any passat va ser que vam utilitzar un sistema de votació massa complex. També hem augmentat un 50% més de vots que la primera edició i, per tant, estem del tot satisfets dels resultats i molt agraïts a tots els participants i els volem animar a tornar a participar el mes de desembre a la votació final d’on sortirà definitivament el projecte guanyador. Si continuem amb aquest ritme de votació podriem arribar a més de mil votants en tot el procés dels pressupostos participatius 2019. Poc a poc estem aconseguint implicar la ciutadania en les decisions municipals”.

 

El procés de Pressupostos Participatius enguany presenta algunes novetats respecte a les edicions anteriors. Des de la regidoria de Participació Ciutadana s’ha optat per un sistema de votació de dues voltes en les que la ciutadania pot triar entre les propostes plantejades pels mateixos veïns i veïnes del municipi. El nou sistema de participació ciutadana va començar el mes de juny, quan es va obrir el període de recollida de propostes en la qual la ciutadania va poder presentar les que creia més convenients i necessàries per al municipi. Un cop finalitzada aquesta primera fase de recollida de propostes, que va acabar el dia 30 de juny, i després d’avaluar cadascuna de les peticions, es va obrir la primera volta de les votacions. D’aquesta primera volta n’han sortit les 7 propostes finalistes que passen a la segona votació. En la segona ronda, prevista pel desembre, es decidirà el projecte guanyador al qual l’Ajuntament hi destinarà un import de fins a 75.000€ dins del procés dels Pressupostos Participatiu, augmentant així un 50% la dotació econòmica destinada a aquests projectes.

08/11/2018

Calonge i Sant Antoni, 8 de novembre de 2018. - Diumenge 11 de novembre, a les 18 h a la Sala Fontova de Calonge, la Cobla Ciutat de Girona i la cantant gironina, Susanna del Saz, oferiran un recorregut per la vida i obra de Ricard Viladesau  a través de la seva música. El concert “De músic a mite”, esdevindrà un espectacle musical que, juntament amb un seguit d'imatges il•lustratives, aprofundirà en el catàleg del Ricard Viladesau compositor. Entre els diferents estils del músic i compositor calongí, hi trobem alguns ballables, havaneres però sobretot, sardanes.

Aquest homenatge ens ajudarà a conèixer els inicis de Viladesau a Calonge, el pas per diverses cobles-orquestres, la docència o la seva tasca com a compositor. També se centrarà en la seva destacada trajectòria com a instrumentista de tenora o, inclús, en la relació personal i familiar. Propiciat i impulsat per la Confederació Sardanista de Catalunya, l’espectacle “De músic a mite”, en una versió reduïda, es va estrenar a Alcanar el 12 de maig de 2018, com a concert final de la Sardana de l’Any. En aquesta ocasió i, en motiu de la Festa Major de Calonge, la Cobla Ciutat de Girona i Susanna del Saz interpretaran l’espectable complet amb algunes de les composicions més conegudes del “Príncep de la Tenora”.

El concert, coordinat artísticament per Francesc Sánchez Carcassés i sota la direcció musical de Jesús Ventura, compta amb la col•laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Girona i de la Confederació Sardanista de Catalunya. A continuació, escrivim el programa d’aquest espectacle emmarcat dins de l’Any Viladesau i organitzat per l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni:

Viladesau “De músic a mite” • Diumenge 11 de novembre • Sala Fontova de Calonge • 18 h

El meu poble

Follia (Autor: Josep Serra i Bonal)

Girona 1808

Boleros Marineros (El mar y tú - Enamorado del mar)

La sardana de Llafranch

A en Josep Coll (Tenora solista: Josep Coll i Ferrando)

Sa Palomera (Trompeta solista: David Hidalgo)

Fragància (Pasdoble)

Havaneres empordaneses (Gavina bonica / Ulls verds)

Girona a Pep Ventura

Alt Empordà

Marinesca

Esperit calongí

Girona m’enamora

Tot i que l’entrada és gratuïta, les places son limitades. És imprescindible la prèvia recollida d’una entrada acreditativa d’accès a l’Oficina de Cultura de Calonge (Plaça Major, 2).

 

Any Viladesau

Coincidint amb el centenari del seu naixement, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col•laboració amb la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, programa per aquest any un conjunt d’activitats per commemorar i difondre la figura i l’obra d’un dels personatges més importants del sardanisme modern. L’Any Viladesau presenta més d’una vintena d’activitats culturals que giren al voltant del que fou definit per Pau Casals com a “Princep de la Tenora”, virtuós d’aquest instrument i compositor destacat amb una producció sardanista que inclou més de 200 peces, algunes tant populars i destacades com Girona m’enamora, Esperit Calongí o Sa Roncadora.

 

L’Any Viladesau ofereix durant tot aquest any i fins al febrer del 2019 una programació que inclou concerts i ballades de sardanes que tindran com a eix central les peces del compositor calongí, així com també taules rodones i una exposició per aprofundir en la figura de Viladesau. Però Viladesau no va centrar-se únicament en el món de la sardana, de manera que dins de la programació també s’han inclòs activitats musicals per donar a conèixer la música de ball, boleros i havaneres del músic i compositor calongí.

 

Ricard Viladesau Caner (1918 – 2005) va néixer a  Calonge el 18 de gener de l’any 1908. Fou una de les figures més importants del sardanisme modern, combinant unes aptituds excel•lents per a la interpretació de la tenora, una dilatada estada a la primeríssima La Principal de la Bisbal i una fecunda producció com a compositor. Considerat l’instrumentista més important de la història de la sardana, fou qualificat per Pau Casals com el “Princep de la tenora”. La producció sardanista de Viladesau amb més de 200 sardanes és prou coneguda i interpretada, amb composicions populars com Girona m’enamora, Esperit Calongí, El tutut de l'avi, Pic, repic i repicó, Oca amb naps, Sal i pebre,Calongina o Sal i pebre, entre d’altres, però també cal esmentar música de ball, boleros i havaneres molt populars com Enamorado del mar, El mar y tú, Gavina bonica o Ullets verds. A més va compondre cant coral i música de cobla com Danses Catalanes o el pasdoble Fragància.

 

L’any 1991 fou distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, així com també fou reconegut amb la medalla al mèrit sardanista, i fou nomenat Fill Predilecte de Calonge.


| © 2018 AJUNTAMENT DE CALONGE Tots els drets reservats.
Llicència d'ús per Portal web. Desenvolupat amb eConstruye d'Absis |

Ajuntament de Calonge - Pl. de la Concòrdia, 7. 17251 Calonge - tel. 972 660 375

estadisticas