Buscador

Ajuntament de Calonge

Portal web municipal

Notícies

Inici

>>

Notícies

Cercador de notícies
20/06/2018

Calonge i Sant Antoni, 20 de juny de 2018.- L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, la Fundació Remença XXI -que aplega la major part dels masos i cases de pagès del municipi-, juntament amb Joan Rosselló –propietari de la vinya on es plantaran les diverses varietats de vinya-, han signat aquest matí el conveni que permetrà protegir, catalogar, investigar i difondre el coneixement sobre les diverses varietats de vinya autòctones del municipi. L’objectiu d’aquest conveni és posar en valor el territori pel seu valor etnològic i enològic, protegir les espècies autòctones de vinyars en perill d’extinció i fer-ne la seva divulgació científica, pedagògica i turística.

Aquest projecte permetrà la creació d’una mena de museu a l’aire lliure amb la recuperació d ́un espai que anteriorment ja es cultivava com a vinya i la recuperació d ́una tècnica constructiva arcaica i tradicional, amb la rehabilitació dels murs amb la tècnica de la pedra seca. Aquest espai acollirà el nombrós grup de varietats de vitis que es conreen a Calonge, agrupades en aquesta “vinya” per poder-les preservar, observar, conèixer i estudiar a més de disposar de material genètic fiable pel seu estudi o reproducció.

Aquestes varietats s’agruparan amb la cessió que cada pagès faci de les varietats que conrea, amb una prèvia identificació i seguiment i la posterior reproducció al reservori, per salvaguardar aquest patrimoni conservat durant moltes generacions de pagesos..

Aquestes varietats, moltes prefil•loxeriques, es coneixen amb els noms populars que s ́han transmès al llarg del temps i de generació en generació, i trobem per exemple referències a alguna varietat que pren un topònim de la zona, amb referències a plantes o fruiters, amb noms populars i fins i tot amb numeracions en el cas del híbrids productors.

20/06/2018

Calonge i Sant Antoni, 19 de juny de 2018.- Un espectacle de música, projecció i llum serà aquest divendres 22 de juny un dels grans esdeveniments de l'Any Viladesau. La platja de Torre Valentina de Calonge i Sant Antoni, que va inspirarla seva primera sardana  serà l'escenari de l'actuació de la Cobla Sant Jordi, en un espectacle pensat com un gran muntatge de llum, so i projecció. Amb la Torre Valentina, el camí de ronda i el mar com a decorat, el concert començarà a les 22 h. i l'entrada és gratuïta. La Cobla Sant Jordi, sota la direcció de Marcel Sabaté i amb la participació del percussionista Joan Torras, interpretarà un repertori de 12 sardanes, 6 de les anomenades "obligades",  en el que serà un recorregut per l'obra del gran músic i compositor calongí. L'espectacle, coordinat i presentat per Francesc Sánchez Carcassés, s'obrirà justament amb la seva primera composició, titulada "Records de Torre Valentina", que va escriure l'any 1933 quan tenia 15 anys, i seguirà amb la interpretació de diferents sardanes obligades de tible, tenora, fiscorn i flabiol. "Marona", "Com un passarell", "A en Ramon Rosell" "La Vall de Calonge" o "Girona 1808" seran algunes de les sardanes que formaran part d'aquest gran espectacle, un dels actes centrals de la programació de l'Any Viladesau.

La Cobla Sant Jordi que recentment ha enregistrat un doble Cd amb sardanes de Ricard Viladesau també interpretarà la Suite " Viladesau i el mar " que Antoni Mas Bou va comprondre amb arranjaments per a cobla dels populars boleros "El mar i tú", "Enamorado del mar " i l'havanera "Gavina bonica".

Any Viladesau
Coincidint amb el centenari del naixement de Ricard Viladesau, l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, en col•laboració amb la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, programa per aquest any un conjunt d’activitats per commemorar i difondre la figura i l’obra d’un dels personatges més importants del sardanisme modern. L’Any Viladesau presenta més d’una vintena d’activitats culturals que giren al voltant del que fou definit per Pau Casals com a “Princep de la Tenora”, virtuós d’aquest instrument i compositor destacat amb una producció sardanista que inclou més de 200 peces, algunes tant populars i destacades com "Girona m’enamora", "Esperit Calongí" o "Sa Roncadora".

L’Any Viladesau ofereix durant tot aquest any i fins al febrer del 2019 una programació que inclou concerts i ballades de sardanes que tenen com a eix central les peces del compositor calongí, així com també taules rodones i una exposició per aprofundir en la figura de Viladesau. Però Viladesau no va centrar-se únicament en el món de la sardana, de manera que dins de la programació també s’han inclòs activitats musicals per donar a conèixer la música de ball, boleros i havaneres del músic i compositor calongí.

18/06/2018

Calonge i Sant Antoni, 18 de juliol de 2018.- Sota el nom de Festivals de Música – Espectacles tot l’any, aquest dissabte 16 de juny a la tarda es va presentar la programació de la 51a edició dels Festivals de Música de Calonge. Per enguany la nova junta dels festivals proposa obrir la programació cultural i musical fora de la temporada d’estiu, i presenta un seguit d’actes que busquen trencar l’estacionalitat. L’objectiu és acostar al màxim la música i les arts escèniques al públic local, no només durant l'estiu, sinó durant tot l'any. La nova junta dels festivals de música entén que la música, la cultura, l'art i l'educació, són coses que cal conrear sempre i ningú mai no n'hauria de quedar al marge.

En aquest sentit l’estiu tindrà una programació basada en tres concerts, amb l’actuació de La Cobla Principal de La Bisbal en el marc del centenari del naixement de Ricard Viladesau, la fanfara catalana Biflats de Blanes i l'espectacle multidisciplinar Cromatismes de Neus Mar i Imma Presas.

La 51a edició dels Festivals de Música començaran amb l’actuació de La Cobla Principal de La Bisbal, amb un concert en motiu de l'any Viladesau i que inclourà obres de nova creació escrites per compositors actuals i que homenatgen la figura de Viladesau. Aquest concert tindrà lloc al pati d’armes del castell de Calonge el dia 27 de juliol a les 22:00h.

Els concerts seguiran amb la fanfara catalana Biflats de Blanes, que és una aposta interessant i divertida que aporta l'ambient i el ritme de les fanfares tot incloent-hi un gran ventall d'instruments de vent, entre els quals, els de cobla. És fara el dia 3 d'agost a les 23:00h. Tancarà la programació d’estiu l’actuació de les cantants Neus Mar i Imma Presas en la proposta multidisciplinar que duu per nom Cromatismes, que es farà el dia 11 d'agost a les 22:00h. Les entrades pels concerts d’estiu es poden adquirir  prèviament a les taquilles.

Fora de l’estiu, els Festivals de Música de Calonge presenten una programació que inclourà el musical amateur Ballant sota la pluja, un acte d'homenatge al centenari del traspàs del compositor francès Claude Debussy i més actuacions que es confirmaran a la tardor.

15/06/2018

Calonge i Sant Antoni, 15 de juny de 2018.- La ciutadania de Calonge i Sant Antoni podrà proposar aquest any quins són els projectes a desenvolupar durant el 2019 en el marc dels pressupostos participatius. A partir del proper 18 de juny i fins al dia 30 del mateix mes, la regidoria de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni obrirà un període de recollida de propostes en la qual la ciutadania podrà presentar les que cregui més convenients i necessàries per al municipi.

Per facilitar la participació les propostes es podran fer en línia al web participa.calonge.cat o bé en paper dipositant la proposta en una de les bústies de Participa, situades a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de Calonge (Plaça de la Concòrdia, 7) o a la de Sant Antoni (Avinguda Catalunya, 26).

Un cop finalitzada aquesta primera fase de recollida de propostes, que acabarà el dia 30 de juny, es passarà a la fase de votació.  Aquesta segona fase s’organitzarà en un procés de votació popular de dues voltes. En la primera, prevista per a l’octubre d’enguany, s’escollirà les 7 propostes finalistes que passaran a la segona votació. En la segona, prevista pel desembre, es decidirà el projecte guanyador al qual l’Ajuntament hi destinarà un import de fins a 75.000€ dins del procés dels Pressupostos Participatiu, augmentant així un 50% la dotació econòmica destinada a aquests projectes.

Aquest és el tercer any que l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni impulsa els pressupostos participatius per apropar la presa de decisions a la ciutadania. Els pressupostos participatius són un projecte desenvolupat per la regidoria de Participació Ciutadana i s’afegeixen als altres canals de participació ja existents, com les bústies fixes situades a les Oficines d’Atenció Ciutadana del municipi, les bústies mòbils, el portal http://participa.calonge.cat i les jornades de participació de barris.

 

04/06/2018

Calonge i Sant Antoni, 4 de juny de 2018.- L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, la Cambra de Comerç de Palamós i les associacions de comerciants de Calonge i de Sant Antoni han renovat el seu acord de col•laboració per tal de promoure iniciatives que contribueixin a impulsar i revitalitzar el comerç local. Els convenis signats amb les dues associacions, la de Calonge i la de Sant Antoni, preveu una aportació total de 10.000 €, que serviran per finançar fins a un 50% els projectes i accions de dinamització comercial previstes per aquestes entitats. Per la seva part,  la Cambra de Comerç de Palamós contribuirà amb la coordinació, assessorament tècnic i el seguiment necessaris per continuar desenvolupant el Pla de dinamització comercial i també oferirà l’assessorament tècnic necessari.

El conveni signat té entre els seus objectius principals potenciar la capacitat de promoció del municipi i de la seva economia,  impulsar la creació de nous negocis, potenciar l’emprenedoria i dinamitzar el comerç urbà. L’acord preveu l’aportació per part de l’Ajuntament de Calonge de 7.000 € a l’Associació de Comerciants de Calonge i de suport tècnic si és necessari. Aquesta entitat destinarà la subvenció especialment a continuar desenvolupant el Pla de dinamització comercial i a organitzar les activitats relacionades amb la campanya d’estiu, la campanya de Nadal, així com la renovació de la seva pàgina web i la contractació d’una persona per tal de dinamitzar l’associació i captar nous socis.

L’altre conveni, signat amb l’Associació per la Promoció i la Qualitat del Comerç de Sant Antoni, preveu per part de l’Ajuntament una aportació de 3.000€ que contribuirà a finançar les activitats de la campanya de Nadal, la promoció de l’associació per captar nous socis i la contractació d’una dinamitzadora per continuar amb el desenvolupament del pla estratègic d’impuls del comerç a Sant Antoni.

30/05/2018

Calonge i Sant Antoni, 30 de maig de 2018.- Després de mesos d’organització avui s’ha presentat en roda de premsa el Culturefest, La Brava, el primer festival d’oci cultural que vol retre homenatge a la Costa Brava. Aquest festival, que neix amb la vocació de créixer i consolidar-se, està organitzat per la marca de cervesa La Brava Beer, conjuntament amb l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i té el suport de la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme Costa Brava amb la finalitat de ser  “l’empremta de la Costa Brava”.

El festival oferirà una programació amb activitats d’oci cultural concebudes per a conèixer millor la Costa Brava i el seu entorn, així com els valors que s’hi transmeten de respecte pel territori. Els assistents hi trobaran diferents zones diferenciades que aniran des de la música fins a la gastronomia, tallers, exposicions, art en directe, cinema a la fresca, ioga, una zona infantil i una zona de relax -creada amb materials reciclats i no contaminants- on contemplar les postes de sol des d’un lloc privilegiat com es el Collet de Sant Antoni.

Durant els 11 dies que durarà el festival hi passaran tot tipus d’activitats així com molts tipus de visitants. Des dels més menuts que trobaran una zona d’oci infantil ecològica i tallers especialment concebuts per a ells com els d’arquitectura o ceràmica, o activitats per a més adults com un petit room escape inspirat en la Costa Brava, unes classes de iogabeer amb la Brava Beer, cervesa inspirada en la Costa Brava, o la final del Concurs Red Costa Brava sobre vídeos submarins de la Costa Brava entre altres.

La part musical es vol mantenir com una de les sorpreses de la programació d’aquest festival i, per tant, no es farà pública fins just un mes abans, és a dir, el 2 de juliol. Culturefest, La Brava ja ha creat diversos perfils de xarxes socials des d’on s’informarà de les activitats i novetats del festival, així com una web informativa (www.culturefest.cat) des de la que aviat es podran comprar les entrades anticipades. La previsió és que per aquesta primera edició passin pel festival més de 25.000 persones, gràcies a la gran varietat d’activitats que s’hi faran.  Culturefest, La Brava també disposarà de  zones gastronòmiques on els assistents podran sopar i degustar part de la cultura gastronòmica que ha donat nom al nostre país i a aquesta zona en particular.

Així, aquest estiu neix Culturefest, La Brava, un festival que vol enriquir l’agenda cultural d’esdeveniments de Girona i en especial de la Costa Brava, un festival que vol deixar empremta.

25/05/2018

25/05/2018.- Unes 200 persones vinculades als diferents clubs i entitats esportives de Calonge i Sant Antoni es van trobar ahir al vespre per celebrar la Nit de l’Esport. Aquesta festa arribava enguany a la desena edició, i és un punt de trobada i reconeixement de l’esport del municipi. La Nit de l’Esport també premia esportistes professionals que estan vinculats amb el municipi. Ahir al vespre els guardonats d’honor van ser els jugadors de basquet Núria Martínez Prat i Alfons Alzamora, que resideixen a Calonge i Sant Antoni. Núria Martínez és jugadora de l’Spart Citylift Girona, on juga en la posició de base. Nascuda a Mataró, és una de les jugadores més reconegudes. Ha participat en dos jocs olímpics (Atenes 2004 i Beijing 2008) amb la selecció espanyola, formació amb la que ha obtingut medalla de plata en l’Europeu 2007 i en el Mundial 2014 de Turquia. Martínez ha jugat amb els principals equips de la lliga espanyola, així com també ha jugat a la lliga americana, italiana, russa i turca. Alfons Alzamora ha jugat amb el Barça i el Lleida, i actualment és jugador del Bàsquet Girona, el club de Marc Gasol. Alzamora té en el seu palmarès diferents títols obtinguts amb el FC Barcelona, com ara l’Eurolliga 2002-2003, la Copa Korac (1998-1999), dues lligues ACB (1998-1999 i 2002-2003) i una copa del rei (2002-2003)

La Nit de l’Esport també va guardonar els esportistes amateurs dels diferents clubs i entitats esportives de Calonge i Sant Antoni. El Club de Futbol Sant Antoni va premiar David Ruíz “Huesi”; la Unió Esportiva Calonge va voler reconèixer Michel Alcaide Vera, mentre que el Club Esportiu Rítmar va guardonar l’esforç i la constància de Nerea Rodríguez Manso. El Club Judo Jita Kyoei va fer un reconeixement col•lectiu als judokes que han participat en competicions oficials (David Vall-llosera, Àlex García, Dani Càndido, Pau Navarro, Èrika Sàngalo, Pau Salichs, Martí Ballesteros i Voitec Wojciech Szczepanczyk), així com reconèixer el dos primers cinturons negres amb títol oficial formats pel club, Òscar Figueras i Enric Figueras. El guardó escollit pel Club Handbol Calonge-Sant Antoni va ser per l’equip cadet pel seu esforç i actitud positiva, mentre que el Club Vela Sant Antoni va guardonar Xavier Xicoira Sànchez, director i coordinador de l’escola de vela. El reconeixement de l’Escola de Futbol Calonge-Sant Antoni va ser per Sergio Peral i Mario Sanz, mentre que el Club de Boxa va premiar Pedro López Ortiz per la seva participació en el Campionat de Catalunya.

21/05/2018

Calonge, 21 de maig de 2018.- Un total de 43 pintors van participar ahir diumenge en la sisena edició del Concurs de Pintura Ràpida de Calonge i Sant Antoni. D’aquesta manera aquest certamen es consolida com un dels punts de trobada de la pintura ràpida de la demarcació de Girona.

El jurat, format per Jordi Rosell, Jordi Serra, Juan José Gallardo i Àlvar Suñol va decidir atorgar el primer premi de pintura a l’oli, dotat amb 800€, a Julio Gómez Mena, i el primer premi d’aquarel•la, també dotat amb 800 €, a Piedad Santamaría Pascual. El segon premi, dotat amb 500 €, va ser per Antonio Daréas Martínez, el tercer, amb 400 € per Josep Plaja López, mentre que el quart, dotat amb 300 € va ser per Albert Giménez Torrent. El cinquè premi, amb 250 €, va ser per Joan Josep Català. Finalment, el premi juvenil va ser per Clàudia Taberner Vinyals, que va obtenir com a obsequi material de pintura per valor de 150 €.

El Concurs de Pintura Ràpida de Calonge està organitzat per l’Àrea d’Alcaldia de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni.

11/05/2018

Calonge i Sant Antoni, 11 de maig de 2018.- L’empresa CherryTech SL va presentar ahir dijous al vespre al Palau Firal de Sant Antoni la segona aplicació que desenvolupa per posar en contacte esportistes. Després de l’èxit de Twinapp Running, que va merèixer el premi Cactus 2018 a la millor aplicació de Catalunya, l’empresa fa un pas més i acaba de desenvolupar Twinapp Cycling. Seguint la filosofia de la primera aplicació, Twinapp Cycling neix amb la voluntat de posar en contacte ciclistes locals amb ciclistes que volen conèixer el territori.  L’aplicació permet que,  per una banda el ciclista local pugui trobar amb qui sortir en bici, i per l’altra el turista pot descobrir rutes noves i desconegudes acompanyat d’algú que coneix el territori. Aquest és un dels punts forts d’aquesta aplicació de turisme 4.0 que potencia el factor humà i permet compartir esport i turisme a través d’una xarxa social de fàcil ús. Però l’ús de Twinapp Cycling pot anar més enllà, ja que també permet posar en contacte ciclistes locals, o ciclistes avançats amb d’altres de més novells.
 
Twinapp Cycling és una aplicació desenvolupada per CherryTech SL, empresa amb seu al Viver d’Empreses Alta Mar de Calonge i Sant Antoni, i té el suport de Bicis Esteve i de l’exciclista professional Melcior Mauri. Aquesta aplicació facilita el contacte entre ciclistes, i es va presentar en societat ahir dijous al vespre davant d’una cinquantena de persones. L’empresa, fundada per 3 germans -Miquel, Carme i Teresa Ferrés- està instal•lada al Viver d’Empreses Alta Mar i es des d’aquest lloc des d’on impulsa les seves aplicacions i des d’on té previst crèixer. 
 
Twinapp Cycling posa en contacte ciclistes, essent un d’ells un ciclista local que s’ofereix per a compartir el seu coneixement de les rutes del territori. L’aplicació també ofereix la possibilitat de llançar “twins”: avísos de sortida per a la pràctica del ciclisme des d’un lloc i hora determinat. El “twin” el rebran a través de missatge push tots els ciclistes que estiguin geolocalitzats al seu entorn més pròxim i que podran confirmar la seva assistència. L’aplicació també permet definir un perfil de ciclista, ja sigui per opcions com bicicleta de carretera o de muntanya, i per perfils com ara inicial, mig, avançat o professional.

10/05/2018

Calonge i Sant Antoni, 10 de maig de 2018.- El cuiner amb 4 estrelles Michelin Jordi Cruz i la periodista gastronòmica Cristina Jolonch han reflexionat aquest matí sobre la “revolució” del periodisme gastronòmic i sobre el tracte de l’alta cuina en els mitjans de comunicació. Els dos protagonistes han coincidit en què les xarxes socials, la immediatesa de la informació i la crisi dels mitjans de comunicació han influït a transformar la visió i el tracte de la gastronomia a la premsa. Cruz i Jolonch han protagonitzat el primer Diàleg Gastronòmic de l’any organitzat per la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni. L’acte que s’ha celebrat aquest dijous al matí a la Sala de Graus de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona i ha omplert l’aforament de la sala, a banda de tres sales annexes des d’on s’ha pogut seguir la xerrada en streamming.

Cruz ha expressat haver perdut “la fe en el periodisme”, ja que “ens trobem en una revolució on tothom pot informar i dir la seva, encara que no siguis periodista”. El xef, que té com a restaurant insígnia el restaurant ABaC de Barcelona –amb 3 estrelles Michelin–, ha reconegut haver “après a dir les coses justes quan parlo amb mitjans de comunicació” i saber que hi ha una tendència a fer rànquings de millors restaurants o millors plats que “posen en dubte la veracitat del periodisme”. Per la seva banda Jolonch, que fa més de 20 anys que treballa a la Vanguardia, ha explicat que “la clàssica crítica gastronòmica que abans trobàvem als diaris està essent substituïda cada vegada més amb cròniques” i que “estem en una època en que el periodisme busca titulars fàcils que cridin l’atenció i rànquings de tots els temes, però els que creiem en el periodisme hem d’apostar per invertir en qualitat”.  Sobre les xarxes socials, la periodista ha assegurat que és “terrible pel periodisme” el fet que tothom digui la seva i “es desfogui per aquestes plataformes digitals”.

Durant l’acte, el xef ha insistit en què actualment “les generacions han canviat i que, on abans veies persones que valoraven l’esforç, que sabien que res era gratuït i que mai miraven al rellotge, ara veus generacions que perden la il•lusió amb facilitat i que no creuen en els grans sacrificis per aconseguir l’objectiu més ambiciós”. La periodista, que també és presidenta per Espanya i Portugal de l’acadèmica de The World’s 50 Best Restaurants, ha afegit que, malgrat sembli que aquesta desmotivació sigui una tendència, “el periodisme ha patit i està patint una crisi on cada vegada hi ha menys recursos, on els digitals han fet accelerar la informació i on els consumidors s’han convertit en processadors d’informació molt ràpida i immediata”. “No podem canviar moltes coses però hem d’aconseguir que aquestes noves tendències convisquin amb un periodisme de qualitat, on igual que passa a la televisió, hi ha programes més seriosos i altres de menys”, ha insistit Jolonch.

| © 2018 AJUNTAMENT DE CALONGE Tots els drets reservats.
Llicència d'ús per Portal web. Desenvolupat amb eConstruye d'Absis |

Ajuntament de Calonge - Pl. de la Concòrdia, 7. 17251 Calonge - tel. 972 660 375

estadisticas