Buscador

Ajuntament de Calonge

Portal web municipal

Ets a:

Inici

>>

Municipi

>>

Història

Història

No hi ha cap dubte que el municipi de Calonge ha estat habitat des de temps molt llunyans. L'existència de nombrosos dòlmens i menhirs al municipi, com el dolmen de Puigsesforques, un dels grans megàlits catalans i un dels més propers al mar, demostren la preferència que van tenir les cultures prehistòriques per aquests indrets. El poblat preromà de Castell Barri és un dels jaciments més importants de l'època. Les troballes de diversos tipus de fang ibèrica han demostrat que aquest poblat té un origen no posterior al s. IV a. IV a. de C. de C. La civilització romana va escollir aquest mateix paratge per fer una vila d'estiueig. Les diferents troballes indiquen que als segles II i IV després de Crist hi havia a Calonge una important fosa i, probablement, també una factoria comercial d'importació.
Al segle VIII es comença a construir el castell de Calonge, una de les fortaleses més grans del Baix Empordà, situat al nucli antic del municipi. Aquest castell va ser fundat pels comtes de Girona amb la finalitat de vigilar les ràtzies sarraïnes. Al sembla, la primera edificació del castell va ser el lloc on ara es troba la torre quadrada. Durant els segles posteriors, el castell va anar creixent tant en volum com en importància. Al segle XII es va construir una altra de les edificacions significatives de Calonge: el monestir de Santa Maria del Mar o del Collet. El segle XIII és l'època de màxima esplendor del castell. Una mostra d'aquesta importància va ser la concessió per part del rei de crear un mercat setmanal a Calonge, ja cap a finals de segle. En l'actualitat , el castell és meitat fortalesa i meitat palau. Tot i així, manté una dignitat i una presència extraordinàries i està integrat totalment en el nucli urbà.

Endinsar-se en el seu pati d'armes el portarà sens dubte a l'època medieval. El castell pertany actualment a la Generalitat de Catalunya i no està obert al públic, encara que si que es pot visitar els jardins i el pati d'armes. Una altra construcció que avui encara perdura és la torre de guaita, coneguda per tots com a torre Valentina. Situada al costat del mar, aquesta torre es va aixecar amb l'objectiu de vigilar qualsevol atac dels pirates. Per accedir, s'havia de fer amb una escala, ja que la torre no té ni porta ni escales interiors. 

A Calonge, a prop del rierot, a l'est del Puigtavell, trobarem la torre Lloreta. És un castell de petites dimensions i, tot i que actualment l'estat de conservació no és òptim, encara que es pot contemplar la torre alta quadrada.


| © 2016 AJUNTAMENT DE CALONGE Tots els drets reservats.
Llicència d'ús per Portal web. Desenvolupat amb eConstruye d'Absis |

Ajuntament de Calonge - Pl. de la Concòrdia, 7. 17251 Calonge - tel. 972 660 375

estadisticas