á

Buscar

Ajuntament de Calonge

Portal web municipal

Ets a:

Inici

>>

Municipi

>>

Hist˛ria

Hist˛ria

No hi ha cap dubte que el municipi de Calonge ha estat habitat des de temps molt llunyans. L'existŔncia de nombrosos d˛lmens i menhirs al municipi, com el dolmen de Puigsesforques, un dels grans megÓlits catalans i un dels mÚs propers al mar, demostren la preferŔncia que van tenir les cultures prehist˛riques per aquests indrets. El poblat preromÓ de Castell Barri Ús un dels jaciments mÚs importants de l'Ŕpoca. Les troballes de diversos tipus de fang ibŔrica han demostrat que aquest poblat tÚ un origen no posterior al s. IV a. IV a. de C. de C. La civilitzaciˇ romana va escollir aquest mateix paratge per fer una vila d'estiueig. Les diferents troballes indiquen que als segles II i IV desprÚs de Crist hi havia a Calonge una important fosa i, probablement, tambÚ una factoria comercial d'importaciˇ.
Al segle VIII es comenša a construir el castell de Calonge, una de les fortaleses mÚs grans del Baix EmpordÓ, situat al nucli antic del municipi. Aquest castell va ser fundat pels comtes de Girona amb la finalitat de vigilar les rÓtzies sarra´nes. Al sembla, la primera edificaciˇ del castell va ser el lloc on ara es troba la torre quadrada. Durant els segles posteriors, el castell va anar creixent tant en volum com en importÓncia. Al segle XII es va construir una altra de les edificacions significatives de Calonge: el monestir de Santa Maria del Mar o del Collet. El segle XIII Ús l'Ŕpoca de mÓxima esplendor del castell. Una mostra d'aquesta importÓncia va ser la concessiˇ per part del rei de crear un mercat setmanal a Calonge, ja cap a finals de segle. En l'actualitat , el castell Ús meitat fortalesa i meitat palau. Tot i aixÝ, mantÚ una dignitat i una presŔncia extraordinÓries i estÓ integrat totalment en el nucli urbÓ.

Endinsar-se en el seu pati d'armes el portarÓ sens dubte a l'Ŕpoca medieval. El castell pertany actualment a la Generalitat de Catalunya i no estÓ obert al p˙blic, encara que si que es pot visitar els jardins i el pati d'armes. Una altra construcciˇ que avui encara perdura Ús la torre de guaita, coneguda per tots com a torre Valentina. Situada al costat del mar, aquesta torre es va aixecar amb l'objectiu de vigilar qualsevol atac dels pirates. Per accedir, s'havia de fer amb una escala, ja que la torre no tÚ ni porta ni escales interiors. 

A Calonge, a prop del rierot, a l'est del Puigtavell, trobarem la torre Lloreta. ╔s un castell de petites dimensions i, tot i que actualment l'estat de conservaciˇ no Ús ˛ptim, encara que es pot contemplar la torre alta quadrada.


| © 2015 AJUNTAMENT DE CALONGE Tots els drets reservats.
LlicŔncia d'˙s per Portal web. Desenvolupat amb eConstruye d'Absis |

Ajuntament de Calonge - Pl. de la Conc˛rdia, 7. 17251 Calonge - tel. 972 660 375

estadisticas
á